torstai 7. marraskuuta 2013

Toivepostaus: Vinkkejä aloittelevalle kasvattajalle

1. Mieti!

Ensimmäinen askel kasvattajaksi on miettiä, miksi ylipäänsä haluaa kasvattaa kaneja. Päämäärätön kanien määrän lisääminen ei mielestäni ole tarpeellista tai kannattavaa. Oli tarkoitus kasvattaa sitten puhdasrotuisia näyttelykaneja tai risteytyksiä, niin tärkeintä on mielestäni tarkkaan miettiä omat tavoitteensa. Oma tavoitteeni on kasvattaa omaa silmääni miellyttäviä kääpiöluppia, mutta kuitenkin pysyä standardin antamissa raameissa. Kasvatan kaneja ensisijaisesti itselleni, mutta tottakai niistä riittää useimmiten myyntiinkin. Yksi huono kasvatustavoite on mielestäni kasvattaa toisille, toisin sanoen teettää poikasia vain myyntiä varten. Ne jotka ajattelevat tekevänsä rahaa poikasia myymällä, voin omasta kokemuksestani kertoa että sillä ei kyllä rikastu. ;)

Kaikkein herkkähermoisimmille en voi kasvattajaksi ryhtymistä suositella. Vaikka kaikki olisi suunniteltu hyvin, voi silti edessä olla hätälopetuksia, kuolleita poikasia tai pahimmassa tapauksessa kuollut emo. Nyt kaksivuotisen kasvatukseni aikana olen joutunut lopettamaan kaksi poikasta sekä löytänyt neljä poikasta kuolleena. Olen ollut onnekas, että kaikki synnytykset ovat kuitenkin sujuneet hyvin, eikä naaraita ole menehtynyt. 

Koska kääpiöluppa on useimmiten valinta ensimmäiseksi kaniksi, tulee luonteeseen kiinnittää myös erityistä huomiota. Kääpiöluppa ei missään nimessä saa olla aggressiivinen tai hyökkäilevä. Luonteen osalta olen ainakin omasta mielestäni onnistunut hyvin, sillä kasvattieni omistajilta on tullut kiitosta kanien avoimista ja sosiaalisista luonteista.

Täydellistä kääpiöluppaa en ole vielä tavannut, mutta sinne päin olen kokoajan kasvatuksellani pyrkinyt. Tällä hetkellä omista kasvateistani kaksi on ehdottamasti ylitse muiden: Rambo ja Venice, isä ja tytär. Molemmat edustavat ensimmäistä linjaani, jonka kantaemä on Dola. Tästä linjasta minulla on kotona jo neljä sukupolvea: Dola, Sinda, Rambo ja Venice. 

Sanz Clasico "Rambo"
Venice

2. Järjestä tilat

Vaikka lain mukaan kania voisi pitää naurettavan pienessä häkissä, ei ole minusta kanin elämää elää koko elämäänsä minikokoisessa häkissä. Minulle kanit eivät ole jalostuseläimiä, vaan ennen kaikkea lemmikkejä, joten haluan tarjota niille hyvät olosuhteet. Meillä kanit asuvat 120cm-160cm kokoisissa häkeissä. Isommat häkit vievät luonnollisesti enemmän tilaa, mutta en pyrikään pitämään kaikkea jalostusmateriaaliani kotona. Mielelläni sijoitan sekä uroksia että naaraita perheisiin, joissa ne saavat elää lemmikkeinä. 

Aloittelevan kasvattajan olisi siis hyvä miettiä, miten saa kaneille järjestettyä asialliset tilat. Kasvattaja luonnollisesti tarvitsee enemmän kaneja, koska yhdellä tai kahdella kanilla on mielestäni mahdotonta kasvattaa tavoitteellisesti.

3. Kysy muilta ja ota tietoa vastaan

Aloittelevana kasvattajana kannattaa rohkeasti kysellä muilta kanikasvattajilta ja pitää hyvät välit muihin kasvattajiin. Heiltä saa tarvittaessa apua ja neuvoja tiukoissa tilanteissa. Turvaudun välillä itsekin kanikavereiden apuun, jotka ovat joissain tilanteissa korvaamattomia. Kannattaa myös opetella ottamaan neuvoja vastaan. Jotkut aloittelevat kasvattajat eivät suostu ottamaan neuvoja vastaan, vaikka kokeneemmat niitä heille ihan asiallisesti kertoisivatkin.

4. Hanki kunnon jalostuseläimet

Kun aloittelee kasvatusta kannattaa panostaa hyviin jalostuseläimiin. Välttämättä paras valinta ei ole nuori kani tai poikanen, vaan jo jälkeläisnäyttöä saanut vanhempi kani. Itse olen ostanut kaikki jalostuskanini yhtä lukuunottamatta poikasina, mutta olen ollut siitä onnekas, että ne edustavat kutakuinkin sellaista tyyppiä mitä haen. Pitää myös muistaa, että pystejä voittanut näyttelykani ei ole välttämättä se paras jalostuskani. 

5. Ole kriittinen ja kärsivällinen

Ei kannata olla liian sinisilmäinen oman kasvatuksensa suhteen. Kannattaa välillä näyttää kanejaan myös muille, sillä useimmiten vieraat silmät näkevät kanin virheet paremmin. Älä kuitenkaan ole liian kriittinen itsellesi, koska "täydellistä" kania ei synny hetkessä ilman takapakkeja. Jos kanin heikkoutena on vaikka korvat, niin pyritään että seuraavassa sukupolvessa korvat olisivat jo paremmat. Kuitenkaan suuria virheitä omaavia kaneja ei tulisi käyttää jalostuksessa. Syyt minkä takia olen rankannut kaneja pois omasta jalostuksestani ovat olleet pieni kokoisuus, selkeästi huono kuvio ja selvästi huonot korvat tai korvien asennot. 

6. Nauti!

Muista myös nauttia kasvatustyön tuloksista! Arki poikasten kanssa on työlästä, mutta myös palkitsevaa ja opettavaista. Poikaset ovat ihania ja niiden touhuja on mukava katsella. :)


Onko teissä lukijoissa monta kasvattamisen aloittamisesta kiinnostunutta?

4 kommenttia:

  1. Itse olen ajatellut jo jonkin aikaa tuota kasvatusta. Mukava lueskella näitä kasvattajien blogeja kun kerrotte arjesta ja niin hyvistä kuin huonoista puolista. Mutta onneksi tässä on vielä aikaa itellä tuohon ja voi rauhassa ajatella asiaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, toivottavasti tekstistä oli jotain apua :)

      Poista
  2. Ihana blogi sulla :) Käythän kattomassa ja liity lukijaks mun kani blogiin jos kiinnostaa elainten-elamaa.blogspot.com :)

    VastaaPoista