perjantai 11. toukokuuta 2012

Vastauksia

 Välit hyppii tosi ärsyttävästi, mut Blogger ei suostu korjaamaan niitä :/ Koittakaa kestää!

Minkälaisia suunnitelmia sulla on kanien varalle kesäks?
- Kesällä lähinnä oleillaan ja lomaillaan, koska näyttelyitä ei ilmeisesti ole tiedossa.? Ehkäpä esteillään kotona ja kierretään helpon kanien kanssa joissain kisoissakin. Heinäkuussa tehdään vajaa viikon reissu Ruotsiin, jonne Sinda ja Dola lähtevät miestä tapaamaan. Ja mahdollisesti sieltä kotiutuu muutama kani tännekin. ;) Katsotaan nyt löytyykö sellaisia kaneja, joita niin kovasti olen sieltä etsinyt... Loppukesästä yritetään muodostaa häkkipareja talveksi. Tinkasta, Freyasta ja Greetasta olisi tarkoitus saada yksi pari aikaiseksi. Enmy ja Minya saavat asua yhdessä ja ehkäpä Nikkikin sinne joukkoon mahtuu. 

Mitkä on parhaimmat pet/umlpisteet jotka kanis on saanu?

- Vain kolme kania on ollut toistaiseksi ulkomuodossa, mutta parhaat pisteet sieltä suunnalta ovat Tinkan ja Freyan 93p. Petissä meidän parhaimmat pisteet eivät ole vielä mitään huippuluokkaa, koska peteissäkään ei olla vielä niin paljon ehditty kiertelemään. Yleensä mukanani on ollut vain baby- tai nuortenluokan kaneja, joilla ei lihaksisto ja turkki tietenkään ole vielä aikuisen kanin tasolla. Toistaiseksi parhaimmat pisteet ovat Dolan 94p, joista olen kyllä ylpeä, koska tyty sai ne pahimassa murkkuiässään.

Mitä kaikkea syötät kaneilles?
- Pääasiassa kanit syövät tietenkin heinää, jota ostan 8kg "paketeissa/paaleissa" Agrimarketista. Lisäksi kanit saavat pellettiä 2rkl-1dl päivässä riippuen kanista. Nuoret ja kasvavat saavat tietysti enemmän ruokaa kuin aikuiset kanit. Pellettinä meillä käytetään sekoitusta, jossa on Rabbit Royalea, kauraa ja Primo II. Tämä miksaus on meillä sopinut hyvin jokaiselle kanille. Muutaman kerran viikossa kanit saavat tuoretta, joka on pääasiassa porkkanaa. Kesäisin porkkanan sijasta annan joskus persiljaa, retiisinvarsia, voikukkia tai ihan ruohoa. Parisen kertaa kuukaudessa kaneille on tarjolla oksia ja kuivaa leipää.

Miten päädyit kääpiöluppiin? 

- Ensimmäistä kaniani ostaessa tiesin jo, että haluan luppakorvaisen kanin. Kääpiöluppa tuntui kivoimmalta vaihtoehdolta, koska se on luppakorvaisista roduista pienin. Olin myös kuullut tutuilta, että kääpiölupat ovat melko lupsakoita luonteeltaan. No Dellahan ei lupsakkaa ole nähnytkään, mutta kun seuraavan kanin osto tuli ajankohtaiseksi, en rotua enää halunnut vaihtaa :) Ja luulen, että vaikka kasvatusrotua joskus vaihtaisin, niin kanilasta löytyy kyllä aina muutama luppakin. ;)

Entä näihin väreihin?
- Itseasiassa en enää tarkasti muista miksi valitsin juuri hunnulliset värit. Dellan valitsin, koska ruskea viitta miellyttää silmääni, mutta en muistaakseni koskaan ajatellut, että ruskea olisi se väri mitä haluaisin kasvattaa. Luulen, että suurin rakkaus isabella- kääpiöluppiin syntyi suoraan sanottuna Petsiessä Dolan isän Luckyn kuvia katsellessa. Isabellan jälkeen mukaan tuli madagaskar, joka on tietysti helppo valinta isabellan rinnalle.

Oletko harkinnut toista rotua/väriä/kuviota/turkkimuunnosta näiden rinnalle?
- Tällä hetkellä olen erittäin tyytyväinen siihen, millaista jalostusmateriaalia itseltäni löytyy nyt ja lähitulevaisuudessa. Rodun vaihtoa en ole suunnitellut, koska koen, että itselläni riittää kehitettävää vielä nykyisessä rodussani. Olen toki haaveillut monista eri väreistä, mutta ei ole ollenkaan realistista ajatella, että voisin jokaista hienona pitämääni väriä kasvattaa. Haaveilun kohteena on ollut otterit ja soopelit + white. Ruskea otter on ikuinen haaveeni <3

Väri, jota olen tosissani ajatellut mukaan isabellan ja madagaskarin lisäksi on sininen. Muutama sininen poikue onkin tulossa toivottavasti ensi vuoden aikana. Parin vuoden kuluttua saattaisi kiinnostaa myös siamsoopelit ja sallander. Sallander on kääpiölupissa vielä niin alkutaipaleella, että sen kasvattaminen vaatisi runsaasti työtä. Kaikenlisäksi sallander- ja siamsoopeli-kannat ovat Suomessa vielä niin pieniä ja kapeita, että jalostusmateriaalia kannattaisi hakea ulkomailta.




Mitkä ovat kasvatuksessasi tärkeimmät kriteerit yhdistelmää miettiessä?

Ensimmäisenä mietin, että molemmat vanhemmat ovat terveitä ja luonteeltaan hyviä lemmikkikaneja. En käytä jalostuksessa vihaisia tai muuten vaikeasti käsiteltäviä kaneja. Kanien tulee olla hyväpäisiä eli ei hermoheikkoja tai käsittelystä stressaantuvia. Luonteen ja terveyden lisäksi kiinnitän huomiota erityisesti korviin, korvienasentoihin ja rungonmuotoon. Isabelloilla esiintyy runsaasti kevytkorvaisuutta, jota haluaisin jalostaa pois. Kiinnitän huomiota myös vanhempien sukuihin, koska vaikka kanit sietävätkin hyvin sisäsiittoisuutta en itse sitä halua suuremmin harrastaa. Yhdistelmää miettiessäni tarkastelen myös sitä, että molemmilla vanhemmilla on jotain annettavaa rodulle ja vanhemmat kompensoivat toistensa puutteita.


Oletko harkinnut kasvattajanimeä ja jos olet, minkälaista? 

- En ole vielä harkinnut kasvattajanimeä, koska en ole sitä vielä kokenut tarpeelliseksi. Todennäköisesti tulen sitä kuitenkin hakemaan muutaman vuoden sisällä. Nimeä en ole vielä miettinyt ollenkaan. :)


Onko kasvatuksesi nyt niin suurta/pientä, kuin sen tahtoisit olevan? Haluaisitko kasvattaa suuremmalla/pienemmällä mittakaavalla?

- Omasta mielestäni kasvatukseni on nyt sellaista millaista sen haluaisinkin olevan. Missään nimessä en tällä hetkellä haluaisi/pystyisi kasvattamaan suuremmassa mittakaavasssa. Yksinkertaisesti häkkitilat eivät anna periksi suuremmalle kasvattamiselle. Periaatteni on nimittäin se, että jokaisesta poikueesta haluisin pystyä jättämään poikasen kotiin. Mikäli ei synny sellaista jota toivoin, niin sitten poikaset myydään.

Ei nyt ehkä palvele kauheasti muita, mutta oisko vinkkejä pupujen tutustuttamiseen toisiinsa? :)

- Mun on ehkä tähän vähän paha vastata, koska meillähän suurin osa kaneista asuu yksikseen. Ainostaan Minyan olen yhdistänyt kolmikuisena Enmyn ja Sindan kanssa. Silloin annoin ensiksi kaikkien kolmen juosta yhdessä vapaana, minkä jälkeen laitoin kaikki samaan häkkiin yöksi. Ensin oli Sindan puolelta pientä jahtaamista yms. mutta annoin sen tehdä sitä, kunhan ei liian kovaksi tappeluksi mennyt. Parin päivän päästä arvojärjestys oli selvinnyt ja kaikki olivat rauhallisesti yhdessä.

Tämä esimerkki on sinänsä hieman erilainen, koska kyseessä oli kolme nuorta naarasta, jotka yleensä sietävät hyvin toisiaan. Yleisin tilanne taitaa kuitenkin olla se, että aikuinen kani totutetaan poikaseen. Tässäkin tapauksessa suosisin sitä, että kanit päästetään ensiksi mahdollisimman suurelle alueelle vapaana juoksemaan, jolloin saavat selvittää arvojärjestystään. Suuri alue on siitä hyvä, että kumpikaan ei koe itseään liian ahdistetuksi, jolloin turhilta yhteenotoilta vältytään. Suuressa tilassa myös alempiarvoisen on helpompi juosta karkuun ja pysytella kauempana toisesta kanista. Ja sanoisin myös, että kanien pitää antaa vähän nahistella ja ajaa toisiaan takaa, koska muuten ne eivät ikinä saa arvojärjestystä selväksi.

Kivoin käsiteltävä omista kaneistasi?

- Tähän on vaikee vastata, koska keskellä pahinta kiimaa jokainen noista tytöistä on aikamoinen känkkäränkkä. Mutta jos mietitään, et niillä ei olis kiimaa, niin kivoin on varmaankin Tinka ja/tai Sinda. Tinkalla ei oikeestaan koskaan ollut känkkäränkkä-aikaa eikä kunnon murkkua. Sindan luonne tosta saattaa parin kuukauden sisällä muuttua, jos hälle kovinkin paha murkku puhkeaa.

Miten innostuit kasvattamisesta?

- Varmaan siksi, että isabella ja isabella viittakuvio kääpiöluppia on niin vähän, että niitä on helpompi saada omaan kanilaan, jos alkaa itse kasvattamaan. Kasvattamisellani pystyn myös itse vaikuttamaan siihen, minkä tyyppisiä ja kroppaisia luppia kanilassani asustaa. Omalla kasvatuksellani pyrin kehittämään kääpiöluppien heikkoja kohtia ja näin ollen kokoajan koitan päästä lähemmäs sitä omasta mielestäni "täydellistä" kääpiöluppaa.

Minkä värisen lupan ottaisit jos madagaskaria ja isabellaa ei oteta mukaan?
- Ehdottomasti sallanderin tai ruskea otterin!

Mitä kaikkea teet kanien kanssa päivittäin?
- Vaihdan vedet, lisään heinää, ruokin, juoksutan ulkona ja muuten vain hengailen kanilassa. Normipäivinä meillä on tälläistä aika perusmenoa. Joskus jos jaksan ja on hyvä sää niin hypytän muutaman kanin. Se on kaneillekin ihan kivaa vaihtelua normiloikkimiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti