sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Ruokapolitiikkaa

Tänään kanien ruokia sekoitellessani ajattelin, että voisin tänne blogiin kirjottaa meidän kanien ruokinnasta. Joten tässä se nyt on ja oikeen kuvien kera!

Tärkeintä meidän kanien ruokinnassa on heinä. Haluan panostaa hyvälaatuiseen heinään, sillä se pitää kanien vatsat, hampaat ja päät terveinä. Tällä hetkellä kanit syövät pikkupaaleissa olevaa kuivaheinää, jota haemme maatilalta Tuusulasta. Kyseisen tilan heinä on ihanan lehtevää, mutta myös sopivan kortista ja mikä parasta kanit rakastavat sitä. Tämän huomaa myös kulutuksesta, sillä yksi paali riittää vain noin 4-5 päivää. Sateisen kesän takia kuivaheinäsato jäi poikkeuksellisen huonoksi, joten todennäköisesti kuivaheinä (ainakaan tuolta tilalta) ei riitä koko vuodeksi. Olen tässä muutaman päivän pohdiskellut vaihtoehtoja mistä haemme heinät jatkossa? Jollen löydä sopivaa paikkaa, mistä saisi hyvälaatuista kuivaheinää pienpaaleissa, kanit siirtyvät syömään ProHayn Basic -säilöheinää. Muutama tuttu on kyseistä heinää kaneilleen syöttänyt ja hyvin on pupujen vatsat tuota kestäneet. Ensi viikonloppuna olisi tarkoitus hakea Agrimarketista yksi paali kokeiluun. 

Kanit syövät heinän lisäksi myös pellettiä. Meillä pitkään käytössä ollut Rabbit Royale on toiminut hyvin, joten sitä tullaan syöttämään jatkossakin. Yleensä sekoitan RR'n sekaan kauraa ja Primoa/Racing Ponya. Tämä "perus"sekoitus on ollut meillä käytössä n. vuoden verran ja se on hoitanut hommansa hyvin. Kanit ovat hyvässä massassa ja turkit kiiltäviä ja hyvinpalautuvia. Tuota perussekoitusta syövät kaikki kanit 2kk->. Ainoa poikkeus on, että pienet poikaset eli alle 2kk, saavat tuon sekoituksen lisäksi vielä lisää kauraa. Usein löydän kaappien perältä ruokanäytteitä tai pellettipussien jämiä, joita sitten sekoittelen tuonne mukaan. Tänään löysin ison kasan Genesis-näytteitä, joten tällä kertaa tuo sekoitus sisältää myös Genesistä. 
Tämänhetkinen sekoitus
Usein kaninostajat kysyvät, kuinka paljon pellettiä pitää antaa ja kuinka usein. Tuohon on oikeastaan vaikea vastata yksiselitteisesti, koska kaikki kanit ovat yksilöitä ja joku saattaa vaatia enemmän ruokaa kuin toinen. Nyrkkisääntönä pidän, että aikuiset saavat ½dl ja kasvavat 1dl pellettiä iltaisin. Poikkeuksia toki löytyy meidänkin kanilasta. Dola, joka on pieni kirppu saa 2dl pellettiä, jonka se tosin jakaa Syran kanssa. Della taas on kani, joka lihoo helposti, joten se saa alle ½dl. Kolmikko eli Tinka, Freya ja Minya eivät tunnu lihovan millään tai mistään, joten ne saavat pellettiä 2,5dl päivässä. Tärkeää on siis tarkkailla kania ja muutella sen pellettiannosta yleiskunnon mukaan. 

Tiedän, että monet kaninomistajat antavat tuoretta päivittäin, mutta meillä parhaaksi on todettu, että kanit saavat tuoretta vain kerran-pari viikossa. Joidenkin mielestä tämä saattaa kuullostaa julmalta, mutta meillä tälläinen järjestely toimii parhaiten. Olen kokeillut antaa tuoretta päivittäin, mutta tällöin heinänsyönti on vähentynyt ja vatsan bakteeritasapaino häiriintynyt. Tuloksena on ollut järkyttävät kasan umpisuolipapanoita, eli ei hyvä. Joten kanit syövät tuoreita, useimmiten porkkanaa tai omenaa, muutaman kerran viikossa. Kesällä kanit saavat ulkoa ruohoa ja voikukkia, jotka eivät ihme kyllä laita niiden vatsoja sekaisin. Kesällä tuoreita voikin sitten antaa reilummin, mutta näin talviaikaan ruokavalio on yksipuolisempaa. 
Tässä tämmöinen pieni katsaus ruokintapuoleen. Mikäli jotain epäselvää jäi, niin älkää epäröikö kysyä! 

Loppuun vielä lisäys, että Greetan poikasten ensimmäinen mahdollinen syntymäpäivä on jo neljän päivän päästä! Poikasia voi siis syntyä 22.11 alkaen, mutta viimeistään niiden pitäisi syntyä 5.12. 

2 kommenttia:

  1. Tulee oikeesti niin kova hinku hankkia kani kun lukee näitä sun postauksia ! :D sit kun se on vaan mahdollista niin hankin ittelleni pupuvauvan..!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt voit mennä Marian luokse silittelee Bucaa! <3

      Poista