lauantai 5. tammikuuta 2013

Jalostusluppien esittelyä

Nyt kun blogille on tullut lyhyessä ajassa uusia lukijoita, olisi varmaan hyvä kerrata minkälaisia kaneja meidän kanilasta löytyy. Tässä postauksessa esittelen vain jalostuskäytössä olevat kanit, elikkäs Dellan ja Nikkin esittelyt jäävät myöhemmäksi.

Aloitetaan kasvatukseni "kanta-emästä" eli Dolasta. Dola eli virallisemmin Averell on väriltään isabella kluppatyttönen. Luonteeltaan Dola on omanarvonsa tunteva neiti, mutta toisaalta ystävällinen ja silityksiä rakastava. Dola kotiutui maaliskuussa 2011 Pornaisten näyttelystä ja sai minut heti rakastumaan isabella-väriin. Dolan kanssa ollaan kierrelty paljon näyttelyitä ja hypelty kotona esteitä. Dola on kääpiölupaksi pienikokoinen, mistä johtuen se onkin saanut lempinimen taskuraketti. Dola on tehnyt kaksi poikuetta, jotka se hoiti erittäin hyvin. Molemmista poikueista on kotiin jäänyt yksi naaras, joista nuoremman kanssa Dola tällä hetkellä asuu.

Dolan jälkeen meille kotiutui kaksi ihastuttavaa luppatyttöä kesällä 2011 Ruotsista. Sisarukset madagaskar Tinka ja isabella Freya ovat luonteeltaan erittäin seurallisia ja hyvin käsiteltäviä. Tytöt ovat myös kaneistani ainoat, joilla ei ole koskaan ollut murkkua. Tinka ja Freya asuivat pitkään yhdessä, mutta viime keväänä tuli noin puolen vuoden ero, kun molemmat tekivät poikueet. Nykyään tyttöset asuvat yhdessä nuoremman kluppanaaraan Minyan kanssa ja ovat kuin paita ja peppu. Sekä Tinka että Freya ovat tehneet yhden poikueen, mutta valitettavasti molemmille syntyi pelkkiä uroksia. Kotona asuu kuitenkin Tinkan poikueeseen syntynyt madagaskaruros Enzo, joka on luonteeltaan erittäin reipas nuorimies. Näin ollen molemmille on vielä tulevaisuuden suunnitelmissa poikasia, jotta saisin ainakin toiselta naaraan jalostuksen jatkoksi. Molemmat tytöt ovat myös kisanneet esteillä. Freya on kisannut kahdesti helpossa suorassa ja sai molemmilla kerroilla klassauksen. Tinka kävi viime vuonna yksissä kisoissa ollen hienosti viides ja saaden ensimmäisen klassin. Tyttöjen esteuraa on tarkoitus jatkaa myös tänä vuonna.

Ensimmäinen kotiin jäänyt kasvattini on Dolan ensimmäisestä poikueesta joulukuussa 2011 syntynyt Sinda. Sinda on väriltään isabella ja kuin kopio äidistään. Ainoa ero näiden välillä on Sindan suurempi koko ja kipakampi luonne. Sindalle iski syksyllä erittäin paha murkku, joka ei ole vieläkään kunnolla helpottanut. Toisaalta Dolankin murkkuikä kesti melko pitkään, joten ehkä Sindallakin on vielä toivoa. Sinda oli poikueensa suurin ja laiskin, mutta samalla myös ulkomuodollisesti hienoin suurine korvineen. Kun tytölle ei omaa kotia heti löytynyt oli selvää, että tämä jää kotiin. Kevään ajan Sinda asui siskonsa Enmyn kanssa, mutta Enmy muutti kesällä uuteen kotiin, koska se oli kooltaan liian pien jalostukseen. Sinda on tehnyt syksyllä yhden poikueen, josta on kotona kasvamassa erittäin komea pikkumies Rambo. Tällä hetkellä Sinda on astutettu ja poikasia odotellaan syntyväksi reilun viikon päästä.

Ainoa kani, joka on muuttanut meille aikuisena on joulukuussa 2011 kotiutunut isabella viittakuvio Greetta. Greetta asui ennen meille tuloaan Dolan kasvattajan Jonnan luona, jossa se on tehnyt yhden poikueen. Greetan oli alunperin meillä sijoituksessa, mutta useista astutuksista huolimatta Greetta ei tehnyt poikasia, joten sen omistusoikeus siirtyi minulle. Meillä Greetta astutettiin myös useampaan kertaan, mutta tällä kertaa onnistuneesti. Tällä hetkellä pesässä tuhisee viisi luppapoikasta. Greetta on luonteeltaan erittäin kiltti ja rauhallinen. Jonnalla asuessaan se on käynyt ahkerasti peteissä, jossa se on ainakin kaksi kertaa ollut hienosti PPK-pöydällä asti. Petteilyä olisikin tarkoitus jatkaa nyt mammaloman jälkeen.

Seuraavana meille muuttanut kani oli vähän extempore ostos, mutta yhtään en ole sitä katunut. Kyseessä on siis madagaskar viittakuvio naaras Minya, joka on Dolan tavoin Jonnan kasvatti. Minyalla ja Dolalla on sama äiti ja Minyalla ja Sindalla sama isä, joten tämän ostaminen hieman arvelutti. Jonnan kannustuksella uskalsin tyttösen varata ja maaliskuussa Minya sitten muutti meille. Poikasena Minya ei ollut mikään kukkanen, jossain vaiheessa suoraan sanottuna aikamoisen epämuodostunutkin, mutta voivoi millainen kaunotar siitä kasvoi! Minya on vain kaunistunut kasvaessaan ja saanutkin ulkomuodosta kaneistani parhaat pisteet eli 94,5p. Minyan parhaita puolia on erinomainen turkin laatu, puhdas väri ja tiivis runko. Nyt kevääksi Minyalle on suunnitteilla poikasia, joten nähdään periyttääkö tämä kaunokainen poikasilleen parhaita puoliaan.

Minyan jälkeen taloon saapui kauan etsitty isabellanaaras Ruotsista. Tinkan ja Freyan kasvattajan avustuksella löysin Skittyn ja kani tuli heti varattua. Kyytikin onnistui tyttöselle kesäkuun alkuun, jolloin hain Skittyn Urjalasta. Skitty on ollut erittäin hitaasti kehittyvä, mutta omaa hyvät korvat ja rotuleiman. Enkkujuurien takia tytölle pitää vain antaa aikaa kasvaa ja kehittyä. Skittyn kanssa olemme käyneet muutaman kerran petissä ja parhaiten mieleen on jäänyt ensimmäinen petti, jolloin tyttö sai 95p ja oli hienosti lkv1 ja ppk4!

Kesällä Ruotsissa kaneja astuttamassa ollessani mukaan lähti madagaskar viittakuvio naaras Nova. Novan heikkoja puolia on hieman vajaa viitta ja jäykät korvat, mutta hieno väri ja turkin laatu kompensoivat niitä. Novalla on erittäin hieno isä, joten toivon, että tyttö periyttäisi pyöreämpää runkoa ja parempia korvia. Nova on luonteeltaan oikein mukava ja seurallinen, mutta nyt viime aikoina tytölle on esiintynyt pieniä murkkuoireita. Novan kanssa olemme myös kokeilleet esteitä, joten katsotaan jos kisoihinkin joskus uskalletaan.

Heinäkuussa kävin astuttamassa Sindan ja Dolan Ruotsissa erittäin hienolla, nyt jo edesmenneellä, madagaskar viitakuvio saksantuonti uroksella. Molemmat naarat onneksi tiinehtyivät ja heti aluksi oli selvää, että molemmilta kotiin jää poikanen. Nyt kotona on kasvamassa Sindalta erittäin lupaava madagaskar vk uros Rambo, joka on perinyt paljon hyviä puolia isältään. Rungonmuoto tällä pojalla on varsin mahtava. Innolla odotan minkä näköinen poika on vuoden ikäisenä. Dolalta kotiin jäi niin ikään madagaskar vk, mutta sukupuoleltaan naaras. Syra on myöskin kropaltaan tiivis ja pyöreä, mutta kooltaan todella pieni. Tyttö on vieläkin reilusti alle kilon. Mikäli Syra ei kasva tarpeeksi isoksi, tulee se kesällä myyntiin. Luonnetta pikkutytöllä on hirmuisesti, eikä se nöyristele isompiakaan.

Huhhuh, että tulikin romaani. Toivottavasti edes joku jaksoi lukea loppuun asti :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti