lauantai 18. toukokuuta 2013

Arki useamman kanin kanssa

Useampi kaninostaja on kysellyt kuinka jaksan hoitaa näin monta kania ja miten jaan aikani niiden hoidossa. Päätin nyt siis omistaa kokonaisen postauksen kanien hoitorutiineille ja sille millaista elämä on useamman kanin kanssa. 

Omasta mielestäni tärkeimmät asiat useamman kanin hoidossa ovat säännöllisyys ja rutiinit. Varmasti jokaisella kaninomistajalla on tietty aikataulu, jonka mukaan kanit ruokitaan, häkit siivotaan yms. Kun kotona on monta likaista häkkiä odottamassa siivousta sitä joskus alkaa miettimään miksi näitä kaneja oikein on hankkinut. Jokainen kaninomistaja varmasti tietää kyseisen tunteen ;) 

Itselleni olen huomannut parhaimmaksi tavaksi sen, ettei häkkejä ikinä päästä niin likaisiksi, että siivoaminen tuntuisi ylitsepääsemättömältä. Häkit siivotaan kanista riippuen 2-5 päivän välein. Kaikki häkit, joissa asuu useampi kuin yksi kani (naarasparit ja emä+poikaset) siivotaan lähes poikkeuksetta jokatoinen-päivä. Kanit, joilla ei ole vessalaatikkoa, tarkoittaen tällä hetkellä Tinkaa ja Greettaa, siivotaan kahden-kolmen päivän välein. Näillä on pissanurkissa puupellettiä ja muualla purua. Kanit, joilla on vessalaatikko siivotaan kerran-pari viikossa. Pääsääntönä on kuitenkin se, ettei häkit/vessat haise. Syynä joidenkin mielestä runsaaseen siivoamiseen on ensinnäkin kanien hyvinvointi ja viihtyvyys, mutta myös se käytännön asia, että kanila on samassa tilassa meidän kanssa ja pissan haju asunnossa ei oikein houkuttele. Joskus siivoan vessat ja pissanurkat aikaisemminkin, varsinkin jos tiedän etten varsinaisena "siivouspäivänä" ehdi siivoamaan.

Kuivikkeena meillä on kaikissa häkeissä tällä hetkellä purua. Jokaisella siivouskerralla en siis vaihda koko häkin puruja, vaan purut vaihdetaan kanista riippuen 2-4 viikon välein. Taas kerran yhdessä asuvat kanit sotkevat enemmän, joten useamman kanin asuttamasta häkistä pitää puruja vaihtaa tiheämmin kuin yksinasuvilta. Nyt kesällä houkuttaisi myös kokeilla olkipellettiä koko häkin kuivikkeena. Pitää varmaan jossain vaiheessa käydä agrista ostamassa muutama säkki ja testata sitä muutamalla kanilla. 

Ruokinta on sitten toinen, mikä kuuluu siivoamisen lisäksi päivittäisiin asioihin. Joka ilta heitän kaneille heinät, joita pyrin laittamaan sen verran, että ne riittävät vuorokauden ajan eli seuraavaan iltaan. Joskus heinää täytyy lisätä myös aamulla, mutta olen jo aika hyvin oppinut paljonko heinää pitää kullekin laittaa vuorokauden ajaksi. Kaksikoille ja emoille poikasineen pitää heinää luonnollisesti laittaa enemmän kuin yksinasuville. Pellettiä aikuiset kanit saavat nykyään joka-toinen päivä, kanista riippuen 0,5dl-2dl. Ennen annoin pellettiä joka päivä kaikille, mutta en huomannut kanien massassa tai turkissa eroa, vaikka ne saavatkin nykyään pellettiä harvemmin. Tuoretta kanit saivat talvella kerran-pari viikossa, lähinnä porkkanaa ja omenaa, mutta nyt kesän tullessa tuoretta syötetään varmasti enemmän kun sitä saa kerättyä ulkoa. Kasvavat ja imettävät naaraat saavat pellettiä jokapäivä. 

Kaiken kaikkiaan useamman kanin omistamisessa aikaa vie enemmän oikeastaan vain häkkien siivous. Ruokinta sujuu suhteellisen nopeasti oli kaneja sitten kaksi tai kymmenen. Häkkien siivoaminenkaan ei tunnu hurjalta työltä, jos siitä tekee itselleen rutiinin ja osan päivittäistä/viikottaista aikataulua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti